eAutocare.ro - primul website din Romania dedicat autocarelor, din 2009

Noile taxe de drum in Austria


Informatii privind calcularea taxei rutiere pe baza claselor de emisii EURO pentru autovehicule cu o greutate maxima admisa de peste 3,5 t incepand cu data de 1.1.2010

De ce in Austria se calculeaza taxa rutiera in functie de clasele de emisii EURO?
Aceasta masura este pusa in practica in baza Directivei UE privind cheltuielile de infrastructura care, incepand cu anul 2010, prevad o aplicare obligatorie a taxei rutiere, diferentiata in functie de clasele de emisii EURO. Baza legislativa pentru colectarea taxei rutiere in Austria o reprezinta Legea privind taxele rutiere pe drumurile federale din 2002 (publ. in Monitorul Oficial Federal I nr. 109/2002 in varianta actualizata),Ordonanta privind tarifele pentru taxa rutiera (publ. in Monitorul Oficial Federal II nr. 406/2002 in varianta actualizata), precum si Regulamentul privind taxa rutiera accesabil pe www.asfinag.at. In Austria, Ordonanta privind ecologizarea taxei rutiere pentru autovehiculele cu o greutate maxima admisa de peste 3,5t intra in vigoare incepand cu data de 1.1.2010.

Ce fel de autovehicule sunt supuse in Austria aplicarii prevederilor privind calcularea taxei rutiere in functie de clasele de emisii EURO?
Modul de calculare a taxei rutiere in functie de clasele de emisii EURO se aplica tuturor categoriilor de autovehicule cu o greutate maxima admisa de peste 3,5t si este valabil pentru autostrazile (Autobahn) si drumurile exprese (Schnellstrasse) pe teritoriul Austriei.

Ce criterii servesc drept baza de calcul a taxei rutiere in functie de clasele de emisii EURO in Austria?
Clasa de emisii EURO reprezinta un criteriu suplimentar in stabilirea cuantumului taxei rutiere care urmeaza sa fie achitata. Ca si pana acum, cuantumul taxei rutiere se calculeaza si in functie de numarul de axe, precum si de numarul de kilometri parcursi. Pe rutele pentru care este prevazuta aplicarea unei taxe speciale (A 9 Bosrucktunnel si Gleinalmtunnel, A 10 Tauerntunnel si Katschbergtunnel,A 11 Karawankentunnel, A 13 autostrada Brenner, S 16 Arlberg Strassentunnel) ramane si in continuare valabil un tarif sporit pe kilometru, iar pe autostrada A 13 se aplica, de asemenea, o taxa rutiera sporita pentru circulatia pe timp de noapte (vezi Regulamentul privind taxa rutiera).

Categoriile de taxare in Austria
Clasele de emisii EURO sunt grupate pe trei categorii de taxare (A, B si C) si sunt supuse reglementarilor legale si ajustarii anuale a indicilor armonizati ai preturilor de consum (IAPC). Pentru autocamioanele cu clasele de emisii EURO EEV si EURO VI (categoria de taxare A) se achita, incepand cu data de 1.1.2010, o taxa rutiera redusa cu 10% fata de taxa de baza aplicata pana in prezent. Pentru autocamioanele cu clasele de emisii EURO IV si V (categoria de taxare B) se achita o taxa rutiera redusa cu 4%. Pentru autocamioanele cu clasa de emisii EURO 0 pana la III (categoria de taxare C) – deci cele cu emisiile de noxe cele mai mari – se achita o taxa sporita cu 10%. Taxele rutiere actualizate sunt publicate in paginile de internet www.go-maut.at si www.asfinag.at, unde pot fi consultate permanent.

Care este procedura de inregistrare la o anumita clasa de emisii EURO (categorie de taxare)?
Pentru declararea clasei de emisii se impune neaparat vizitarea unui punct de distribuire GO (cu exceptia autovehiculelor avand clasele de emisii 0 – III, categoria de taxare C), intrucat informatiile privind clasele de emisii trebuie salvate in GO-Box in scopul luarii lor in considerare in procedeul de debitare pentru taxa rutiera. In mod uzual, declaratia o efectueaza soferul (daca dispune de GO-Box) la orice punct GO cu personal sau fara. Lista cu punctele de distribuire GO poate fi consultata in pagina de internet www.go-maut.at.

Cum se efectueaza inregistrarea la primul contract?
La punctele de distribuire GO, incheierea unui contract GO (atat pentru procedeul platii in avans, cat si pentru cel cu plata ulterioara) este posibila si in continuare si se realizeaza in numai cateva minute. La intocmirea contractului GO, in cazul in care clientul doreste, clasa de emisii poate fi introdusa in sistem si poate fi salvata in GOBox. Dupa inregistrarea in sistemul de taxe rutiere GO, clientul obtine o adeverinta, asa numita declaratie privind autovehiculul, din care rezulta numarul GO-Box, numarul de inmatriculare si clasa de emisii EURO declarata.

Cum se efectueaza inregistrarea clasei de emisii EURO la un contract deja existent?
Contractele GO existente isi pastreaza valabilitate in continuare si nu se impune inlocuirea GO-Box.
IMPORTANT: Varianta standard salvata in toate GO-Box este aceea a clasei de emisii EURO I (categoria de taxare C). Modificarea clasei de emisii salvata este oricand posibila prin prezentarea GO-Box la unul din punctele de distribuire GO. Dupa modificarea clasei de emisii, clientul obtine declaratia privind autovehiculul, din care rezulta numarul GO-Box, numarul de inmatriculare si clasa de emisii EURO declarata.

Din ce data clasa de emisii EURO declarata este relevanta pentru stabilirea cuantumului taxei?
Imediat dupa declararea clasei de emisii la unul din punctele de distribuire GO, noua clasa de emisii este salvata in GO-Box. Taxarea in functie de clasele de emisii se efectueaza incepand cu data de 1.1.2010.

Declaratia privind autovehiculul
Cum se face dovada clasei de emisii EURO?
Pentru dovedirea claselor de emisii se utilizeaza intotdeauna formularul cerere, disponibil pentru download in pagina de internet www.go-maut.at. In principiu, in functie de tara in care este inmatriculat autovehiculul, trei tipuri de documente sunt relevante pentru dovedirea incontestabila a clasa de emisii EURO: copii ale certificatului de inmatriculare, ale certificatului de producator (certificatul de conformitate a productiei COP) sau a autorizatiei CEMT. Este suficienta o copie simpla a documentelor doveditoare. Copia certificatului de inmatriculare sau a unui document echivalent din care reies clar datele posesorului si numarul de inmatriculare al vehiculului trebuie sa fie atasata cererii in mod obligatoriu.
IMPORTANT: In acest context va atragem atentia asupra faptului ca fiecare clasa de emisii EURO declarata, care atrage dupa sine o reducere a cuantumului taxei rutiere (EURO IV sau mai mare), trebuie dovedita in mod indubitabil si intr-un termen dat. Pentru dovedire este necesara remiterea documentelor corespunzatoare mai sus enumerate (in copie simpla) societatii ASFINAG Maut Service GmbH. Pentru remitere aveti patru posibilitati:
I prin upload in SelfCare Portal din pagina de internet www.go-maut.at
I prin e-mail in forma scanata la adresa: info@asfinag.at
I prin fax la numarul: +43 (0) 50108 912 913
I prin posta la adresa: ASFINAG Maut Service GmbH
z. Hd. ASFINAG Service Center / Emissionsklassen
Am Europlatz 1
A-1120 Wien
Austria
Puteti face dovada atat inainte cat si dupa depunerea declaratiei la punctul de distribuire GO, cu conditia ca primirea documentatiei constatatoare la ASFINAG Maut Service GmbH sa fie inregistrata in termen de cel mult 14 zile calendaristice, socotite incepand cu ziua depunerii declaratiei privind clasele de emisii la unul din punctele de distribuire GO.

Ce mai trebuie avut in vedere in mod deosebit?
Odata cu introducerea taxarii in functie de clasele de emisii EURO a fost extinsa si obligatia de a coopera. Inainte de a porni la drum, soferul trebuie sa se asigure ca in autovehiculul sau a fost montat GO Box-ul corespunzator. Este posibil ca la un control datele din declaratia valabila pentru autovehicul sa fie confruntate mai ales cu numarul de inmatriculare, cu numarul GO-Box si cu clasa de emisii declarata. In continuare, soferul are obligatia sa poarte asupra sa documentele doveditoare corespunzatoare in original, pe baza carora sa se poata face corelatia intre autovehicul si categoria de taxa rutiera corespunzatoare, adica: declaratia pentru autovehicul, certificatul de inmatriculare, certificatul de producator (COP) sau autorizatia CEMT.

In ce mod se realizeaza verificarea clasei de emisii EURO declarate?
Documentatia remisa ca dovada este inregistrata si verificata central de catre ASFINAG Maut Service GmbH imediat dupa primire. Achitarea corecta a taxei rutiere in functie de distanta parcursa se verifica, ca si pana acum, atat prin controale automatizate, cat si prin cele manuale pe autostrazi si drumuri exprese de catre ASFINAG Service- und Kontrolldienst (organele de supraveghere competente pentru colectarea taxelor rutiere). In cazul in care nu se aduc dovezile solicitate pentru a putea beneficia de categoria de taxare A respectiv B in forma ceruta sau in termenul prevazut, cuantumul taxei rutiere substitutive pentru o declaratie prealabila a clasei de emisii EURO IV (sau mai mare) se ridica la suma de 110,00 Euro, calculata pentru fiecare perioada de cate 24 de ore in care autovehiculul debitor de taxa a utilizat reteaua austriaca de cai rutiere.
 

Ce trebuie avut in vedere la GO-Box?
GO-Box, dispozitivul autovehiculului pentru achitarea taxei rutiere, trebuie fixat in mod corect pe partea interioara a parbrizului. Va rugam sa cititi indicatiile exacte cu privire la montajul si functiile GO-Box in ghidul acestuia, pe care il puteti obtine la orice punct de distribuire GO. In afara de aceasta, gasiti indicatii vizuale cu privire la instalarea corecta a GO-Box pe autocolantul lipit pe acesta, precum si pe versoul fiecarei adeverinte eliberate de catre punctele de distribuire GO. Inainte de orice pornire la drum se impune verificarea atenta a montajului corect si a setarii exacte a categoriei autovehiculului (clasa de emisii EURO si numarul de axe). GO-Box este legata de un anumit numar de inmatriculare, astfel incat este interzisa utilizarea sa in vehicule avand alte numere de inmatriculare. Va rugam sa aveti, de asemenea, in vedere, ca GO-Box este proprietatea ASFINAG, astfel incat dispozitivul trebuie inapoiat acestei societati, daca nu mai este folosit.

DETALII SUPLIMENTARE DESPRE NOILE TAXE DE DRUM DIN AUSTRIA:

Daca aveti intrebari suplimentare, puteti contacta Serviciul Clienti al ASFINAG la orice ora:
Tel. 0800 400 11 400 (apel gratuit din Austria, Germania si Elvetia)
Tel. 00800 400 11 400 sau +43 1 955 12 66 (valabile pentru restul tarilor)
E-mail: info@asfinag.at
www.go-maut.at / www.asfinag.at

taxe drum austria

Sursa: asfinag.at


Etichete articol: ,

Adauga comentariu (0)
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Recomandari

Articole recente

Setra S417 UL pentru Schwäbisches

Compania de transport BBS din Schwäbisches a achizitionat in aceasta luna trei noi autobuze Setra S417 UL. Noile vehicule ...

Guleryuz GM220LF

Am analizat intr-un material anterlor modelul de autobuz Guleryuz GD272, autobuz destinat transportului inter-urban (categoria 1, conform noilor ...

Guleryuz Cobra GD272

Dupa ce anterior am prezentat doua modele de succes Guleryuz (Cobra GL9 si Cobra GL9L), vom continua cu ...

48 VDL Citeas pentru Finlanda

VDL Bus & Coach a livrat in aceasta saptamana 48 de modele Citeas companiei de transport finlandeze Veolia. ...

Guleryuz Cobra GL9L

Am analizat intr-un articol precedent modelul de autocar Guleryuz Cobra GL9. In acest articol vom prezenta exclusiv "fratele ...