eAutocare.ro - primul website din Romania dedicat autocarelor, din 2009

Solaris Urbino


"Familia" Solaris Urbino este destinata exclusiv oraselor, beneficiind de podea joasa si elemente caracteristice transportului urban. Cu siguranta ca recunoasteti un Solaris chiar daca sigla ar lipsi de pe acesta. Din articolele anterioare am aflat ca polonezii sunt recunoscuti pentru parbrizul inclinat.. In cazul lui Urbino modelul asimetric al geamului din fata are un mare avantaj: permite soferului o vizibilitate excelenta in partea dreapta a vehiculului crescand siguranta atat a pasagerilor cat si a pietonilor ce urca/coboara sau stationeaza langa vehicul.

Fiecare autobuz produs de Solaris este realizat pe baza unei caroserii din otel rezistenta la coroziune, la denivelari si la drumuri proaste. In functie de lungime, Solaris Urbino se imparte in: 10m, 12m, 15m sau 18m putand transporta pana la 183 de pasageri. Din punct de vedere al motorizarii, Urbino poate fi echipat atat cu motorul diesel clasic cat si cu Biogaz. Tot din categoria Urbino face parte si Alpino (lungime de 8.6m) ce va fi detaliat intr-un articol viitor.

solaris urbino autobuz

Din punct de vedere constructiv, autobuzul contine "ingrediente atent selectionate" : structura din otel rezistent la 1.4003 eg in conformitate cu normele europene EN 10088, profile speciale folosite in constructiile de masini grele pentru a rezista vibratiilor, elemente laterale din tabla de otel galvanizata si elemente de plastic armat cu fibra de sticla (in partea din fata).

In interior, Solaris Urbino are un spatiu generos pentru calatori (mai ales distanta intre scaune), sistem de ventilatie, geamuri mari care se deschid (vezi dezavantajul primelor modele de Citaro din Capitala), sistem audio, elemente de sustinere suplimentare in timpul mersului si lista continua.

Motorizarea aleasa de Solaris Urbino provine de la DAF, Iveco sau Cummins, fiind aleasa de fiecare client in parte (un mare avantaj, si un mare plus pentru compania poloneza). Inainte de a fi livrate, autobuzele Urbino sunt supuse unor teste riguroase al caror scop este acela de a verifica rezistenta la diverse suprafete de rulare. Inainte de a fi lansat pe piata, un model este testat aproximativ 1 milion de kilometrii (echivalentul in 10 ani in conditii normale de conducere) pentru a se studia fiabilitatea pieselor.

autobuzul solaris urbino bus

Chiar inainte de Craciunul 2009, partenerii eAutocare din Polonia (www.infobus.pl) au avut ocazia sa testeze un astfel de model de autobuz. Regia de transport public din Cracovia a primit 23 din cele 130 de bucati Urbino de 12 si 18m. Fiind o zi de iarna, prima lauda adusa a fost incalzirea rapida a compartimentului destinat calatorilor. Pentru a oferi o siguranta sporita calatorilor, autobuzele livrate au fost dotate cu sistem de monitorizare video cu 4 camere, imaginile putand fi vizualizate in timp real de sofer sau putand fi inregistrate.

Un autobuz hibrid Solaris Urbino a fost testat si pe linia 381 din Capitala in perioada august 2009. Acum nu se stie exact pe ce metoda vor fi achizitionate noi mijloace de transport (care "da" mai mult sau care "e mai bun"). Vom reveni.

DATE TEHNICE Autobuze SOLARIS URBINO (am ales Solaris Urbino 10)

 Model  SOLARIS URBINO 10
 Motor (la alegere)  Cummins ISB6.7E5 250B (180.5kW)
 Cummins ISB6.7E5 285B (209kW)
 Cummins ISB6.7EV 250B (180.5kW)
 Cummins ISB6.7EV 285B (209kW)
 Cutie de viteze (la alegere)  ZF6 HP Ecomat 4
 ZF Ecolife
 Voith Diwa 5
 Rezervor combustibil  165 l (AdBlue 40l)
 Sistem suplimentar incalzire  Spheros (Webasto)
 Punte fata  ZF RL 75 EC sau ZF RL 85A
 Punte spate  ZF AV 132
 Sistem de directie  ZF Servocom 8098
 Sistem de franare  EBS, ABS, ASR
 Frana suplimentara  Retarder
 Inaltimea maxima de intrare  320 mm (usa 1 si 2) si 340 mm (usa 3)
 Rampa acces  la usa din mijloc – 1000 x 905 mm
 Numar locuri  16-24 +1
 Dimansiuni de gabarit  9940 x 2550 x 2850 (3035) mm
 Inaltime la interior  2370 mm
 Masa proprie / admisibila  9300-11700 / 15500kg
 Ampatament  4800 mm

Galerie Foto SOLARIS URBINO

Galerie Video SOLARIS URBINO


Etichete articol: ,

Adauga comentariu (1)

  1. gyorgy says:

    in baia-mare circula astfel de autobze dar nu sunt nici pe departe asa confortabile cum au fost cele care au circulat inaintea lor!!!!!!!!!
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Recomandari

Articole recente

Setra S417 UL pentru Schwäbisches

Compania de transport BBS din Schwäbisches a achizitionat in aceasta luna trei noi autobuze Setra S417 UL. Noile vehicule ...

Guleryuz GM220LF

Am analizat intr-un material anterlor modelul de autobuz Guleryuz GD272, autobuz destinat transportului inter-urban (categoria 1, conform noilor ...

Guleryuz Cobra GD272

Dupa ce anterior am prezentat doua modele de succes Guleryuz (Cobra GL9 si Cobra GL9L), vom continua cu ...

48 VDL Citeas pentru Finlanda

VDL Bus & Coach a livrat in aceasta saptamana 48 de modele Citeas companiei de transport finlandeze Veolia. ...

Guleryuz Cobra GL9L

Am analizat intr-un articol precedent modelul de autocar Guleryuz Cobra GL9. In acest articol vom prezenta exclusiv "fratele ...