eAutocare.ro - primul website din Romania dedicat autocarelor, din 2009

Neoplan – Prezentare Companie


Neoplan Bus GmbH este un producator german de autocare si autobuze remarcata mai ales prin designul futurist al produselor. Compania Neoplan a fost fondata in 1935 in Stuttgart de catre Gottlob Auwärter si initial a fabricat elemente de caroserie pentru autobuze si camioane. Inca de la inceput compania a fost remarcata pentru abordarea bazata pe inovare si tehnica. Pe rand au introdus in fabricarea autobuzelor otelul, in 1957 au introdus suspensia pneumatica iar in 1961 faceau furori prin designul avangardist si autobuzele cu ferestrele gigantice. Lucrarea de doctorat a fiului cel mare al lui Auwärter, Albrecht a constat in inovarea fantelor de ventilatie individuale. Astfel aerul circula prin doua conducte iar in dreptul fiecarui pasager exista un ajutaj prin care aerul era trimis catre scaun. In 1964 fiul cel mare al lui Auwärter, Konrad a introdus teoria puntii duble (autocarul etajat), astfel autocarul putea transporta pana la 100 de pasageri. In plus a fost coborata garda la sol iar motorul a fost mutat pe spate – acum lua fiinta primul vehicul de top produs de Neoplan – Skyliner.

neoplan jetlinerneoplan cityliner

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1971 a fost introdus modelul Cityliner – acesta avea puntea destinata pasagerilor mai sus decat scaunul soferului. In plus modelul era dotat cu toaleta. Vehiculul construit folosea pentru prima data insertii de sticla si plastic armat.

In 1973 a fost introdus modelul Jetliner, avand ca particularitate parbrizul imens si ferestrele inclinate.Ulterior a fost introdus modelul Jumbocrusier cu punte dubla si articulatie avand dimensiuni incredibile: lungime 18m si inaltime 4m. Spaceliner, introdus in 1979 a permis instalarea toaletelor, bucatariei si cabinei de odihna pentru sofer.

Treptat compania Neoplan se extinde in SUA – Pennsylvania cunoscand o ascensiune fulminanta asigurata de lansarea modelelor destinate pietei americane.

In 1988 se lanseaza modelul etajat Metroliner. Treptat se modernizeaza din modelele existente iar in 1996 se lanseaza celebrul Neoplan Starliner.

Anul 2001 reprezinta un important punct de cotitura in istoria companiei Neoplan aceasta fiind achizitionata de MAN AG.

In anul 2003 un nou model este lansat pe piata – Neoplan Tourliner. In 2004 se lanseaza noul Starliner, reproiectat, ce aduce aminte de designul futurist si formele aerodinamice ce i-au adus consacrarea si renumele in cele aproape 8 decenii de existenta ai companiei germane de autocare.


Etichete articol: ,

Adauga comentariu (0)
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Recomandari

Articole recente

Setra S417 UL pentru Schwäbisches

Compania de transport BBS din Schwäbisches a achizitionat in aceasta luna trei noi autobuze Setra S417 UL. Noile vehicule ...

Guleryuz GM220LF

Am analizat intr-un material anterlor modelul de autobuz Guleryuz GD272, autobuz destinat transportului inter-urban (categoria 1, conform noilor ...

Guleryuz Cobra GD272

Dupa ce anterior am prezentat doua modele de succes Guleryuz (Cobra GL9 si Cobra GL9L), vom continua cu ...

48 VDL Citeas pentru Finlanda

VDL Bus & Coach a livrat in aceasta saptamana 48 de modele Citeas companiei de transport finlandeze Veolia. ...

Guleryuz Cobra GL9L

Am analizat intr-un articol precedent modelul de autocar Guleryuz Cobra GL9. In acest articol vom prezenta exclusiv "fratele ...