eAutocare.ro - primul website din Romania dedicat autocarelor, din 2009

Mercedes-Benz Citaro hibrid


Un autobuz ce nu produce emisii, un autobuz silentios, un autobuz care economiseste resursele. Acesta este noul Mercedes Benz Citaro Full-Cell, adica in totalitate hibrid. Lansat in iunie 2009 la Congresul Mondial al Asociatiei Internationale a Transportului Public (UITP) din Viena si vazut prima data pe strazile din Hamburg, noul Citaro se dovedeste a fi cel mai bun prieten al mediului inconjurator, emisiile sale poluante fiind zero.
Un numar tot mai mare de orase aplica strategii de reducere a gazelor toxice, iar imbunatatirea parcurilor de vehicule pentru transportul in comun este o prima masura ce se doreste a fi pusa in practica cat mai curand. Factorii ce vor incuraja aparitia pe scara larga a vehiculelor hibride sunt reprezentati si de noile norme europene de emisii pentru oxizii de azot, cresterea continua a pretului petrolului (ca pret final, la pompa), dorinta de conservare a resurselor si reducerea zgomotului in orase. Raspunsul la aceste apeluri a fost oferit de Mercedes prin acest autobuz hibrid care nu numai ca este eco-friendly dar are si o durata mai mare de exploatare (bateriile ce vor fi implementate au o durata medie de functionare de 6 ani, timp in care ele vor functiona fara nici o reparatie sau interventie tehnica).

mercedes benz citaro hibrid

Cunoscut initial ca "Proiectul Nebus", Citaro BlueTec Hybrid foloseste rezervoare de hidrogen sub presiune ce sunt pozitionate in partea din fata a vehiculului, baterii litiu-ion de 27kWh racite cu apa (intervalul de functionare al acestora este de 15-55 grade) si celule suplimentare. Pentru incalzirea habitaclului este folosita caldura reziduala ce provine de la aceste baterii.

Din punct de vedere constructiv, in locul motorului diesel amplasat in partea din spate se gasesc componente electrice, convertoarele de curent (curent continuu – curent alternativ), motorul electric (de dimensiuni mult mai reduse decat predecesorul sau) si transmisia. Dar ideile nu s-au oprit aici. Franarea este regenerativa, adica bateriile se reincarca si-si prelungesc durata de functionare cu 10-25%. Consumul mediu al unui Mercedes Benz Citaro Hibrid se incadreaza intre 11-13 kg de hidrogen la suta de km parcursi. Masa maxima a fost si ea redusa cu aproape 1000kg, cantarind acum aproximativ 13.2t – masa proprie.

autobuz hibrid

Masa proprie este mai mica decat in cazul motorizarii diesel datorita renuntarii la angrenajele de transmisie, datorita simplificarii sistemului de racire sau de evacuare precum si lipsa rezervorului de motorina. De asemenea si numarul de locuri pe scaun este mai mare. Autonomia este aproximativ egala cu varianta clasica, si se situeaza in jurul valorii de 200-250 km parcursi cu un plin de combustibil.

Din postura soferului nu sunt diferente majore intre cele doua variante. In locul indicatorului de motorina exista acum indicatorul de hidrogen precum si un indicator pentru tensiunea si gradul de incarcare al bateriilor. In zona destinata calatorilor zgomotul va fi aproape de zero, mult mai redus chiar si fata de interiorul unui troleibuz.

Asadar, dupa mai bine de 13 ani de studii (proiectul Nebus a luat fiinta in 1997), germanii de la Mercedes-Benz au revolutionat complet constructia de vehicule destinate transportului de calatori, implementand cel mai modern si nepoluant sistem de propulsie din toate timpurile.

S-au folosit materiale de pe site-urile Mercedes-Benz.com si germancarscene.com.


Etichete articol: ,

Adauga comentariu (1)

  1. Stancu Gabriel says:

    doresc mai multe date despre citaro hibrid si daca se poate un pret de cumparare




Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Recomandari

Articole recente

Setra S417 UL pentru Schwäbisches

Compania de transport BBS din Schwäbisches a achizitionat in aceasta luna trei noi autobuze Setra S417 UL. Noile vehicule ...

Guleryuz GM220LF

Am analizat intr-un material anterlor modelul de autobuz Guleryuz GD272, autobuz destinat transportului inter-urban (categoria 1, conform noilor ...

Guleryuz Cobra GD272

Dupa ce anterior am prezentat doua modele de succes Guleryuz (Cobra GL9 si Cobra GL9L), vom continua cu ...

48 VDL Citeas pentru Finlanda

VDL Bus & Coach a livrat in aceasta saptamana 48 de modele Citeas companiei de transport finlandeze Veolia. ...

Guleryuz Cobra GL9L

Am analizat intr-un articol precedent modelul de autocar Guleryuz Cobra GL9. In acest articol vom prezenta exclusiv "fratele ...