eAutocare.ro - primul website din Romania dedicat autocarelor, din 2009

BMC – Prezentare si istorie


Vom incerca sa prezentam in acest articol un scurt istoric al companiei BMC, companie ce produce atat autocare, mini-autocare, autobuze urbane dar si camioane si vehicule militare.

BMC este unul dintre cei mai mari producatori de vehicule comerciale din Turcia. Compania a fost fondata in anul 1964 de catre Ergün Özakat, in parteneriat cu British Motor Corporation in orasul Izmir. In 1989 BMC a fost achizitionata integral de catre consortiul turc Cukurova. Primul vehicul BMC “made in Turkey” a fost produs sub licenta British Motor Corporation Austin & Morris inca din anul 1966. Ulterior gama de produse s-a diversificat ajungandu-se la fabricarea de camioane, tractoare si motoare.

In ultimii 20 de ani BMC a cunoscut o dezvoltare puternica gratie si noilor parteneri ca Volvo Trucks (cu care BMC a produs camioanele Yavuz) sau Cummins (au fost produse camioane Fatih). In 2010 a fost prezentat Kirpi, cu vehicul 4×4 blindat, dezvoltat alaturi de compania israeliana Hatehof LTD Navigation.

Punctul de cotitura in istoria marcii BMC a fost reprezentat de anul 1989, anul “achizitiei” de catre Cukurova. Din acel moment BMC a inceput sa dezvolte si sa produca vehicule proprii. In anul 1996 a inceput productia de serie a familiei de camioane Profesyonel (produse si in Iran, sub licenta BMC) si autobuze Probus. Incepand cu anul 2000 BMC exporta masiv pe piete din Europa, Asia si Orientul Mijlociu. Din punct de vedere tehnic, motorul Megastar de 2.8L ce doteaza majoritatea vehiculelor comerciale ale companiei din Turcia este conceput si dezvoltat integral in Izmir. Designul vehiculelor a fost dezvoltat in parteneriat cu Pininfarina.

Marca BMC a luat nastere in Marea Britanie in anul 1952 pe baza fuziunii dintre Morris si Austin (doi producatori de vehicule importanti). La 14 decembrie 1966 BMC si-a schimbat numele in BMH prin fuziunea cu Jaguar (British Motor Holdings Limited) iar in 1968 devine British Leyland Motor Corporation. BMC a fost cea mai mare companie auto britanica, cu o cota de piata de aproximativ 40% din totalul vehiculelor produse in acea vreme in Marea Britanie. A produs marci celebre precum Austin, Morris, MG, Austin-Healey, Wolseley sau Mini, tractoare, vehicule agricole precum si motoare diverse.


Etichete articol: , , , ,

Adauga comentariu (0)
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Recomandari

Articole recente

Setra S417 UL pentru Schwäbisches

Compania de transport BBS din Schwäbisches a achizitionat in aceasta luna trei noi autobuze Setra S417 UL. Noile vehicule ...

Guleryuz GM220LF

Am analizat intr-un material anterlor modelul de autobuz Guleryuz GD272, autobuz destinat transportului inter-urban (categoria 1, conform noilor ...

Guleryuz Cobra GD272

Dupa ce anterior am prezentat doua modele de succes Guleryuz (Cobra GL9 si Cobra GL9L), vom continua cu ...

48 VDL Citeas pentru Finlanda

VDL Bus & Coach a livrat in aceasta saptamana 48 de modele Citeas companiei de transport finlandeze Veolia. ...

Guleryuz Cobra GL9L

Am analizat intr-un articol precedent modelul de autocar Guleryuz Cobra GL9. In acest articol vom prezenta exclusiv "fratele ...